Obiective turistice

Centru de ceramică roşie nesmălţuită
Reprezintă o ceramică, care prin caracteristicile sale tehnice şi estetice este de factură dacică, iar arderea se face într-un cuptor de tip roman. Centrul este într-o gospodărie ţărănească, fiind singurul loc de acest fel unde s-a mai păstrat în Ţara Maramureşului. Procedeul realizării a fost transmis în familie, de la tată la fiu, de-a lungul mai multor generaţii. Lutul este luat doar dintr-un anumit loc, de la 9-10 m adâncime, se sapă manual, iar apoi se prelucrează cu diferite instrumente. Ornamentele sunt simple, realizate cu o vopsea obţinută de meşter dintr-o anumită rocă. Se usucă treptat, se lustruieşte cu o tehnică originală, după care se arde într-un cuptor timp de 24 ore, folosind lemne de molid uscate timp de 2-3 ani. Întreaga activitate impresionează prin naturaleţe, simplitatea oamenilor şi vechimea tehnicii. Meşterul (principal) foarte cunoscut în ultimele decenii este bătranul Tănase Cocean, care a transmis această artă fiilor şi nepoţilor săi.

Moara lui Mecleş
Moara lui Mecleş datează din 1890 şi este compusă din două mori, o vâltoare şi maşina de prelucrat lâna toate puse în mişcare doar cu puterea apei râului Iza cunoscut sub denumirea de Izorul Albastru al Izei.
Maşina de prelucrat lâna de origine germană, numită şi popular “fosalai”, este în funcţiune din 1905. Lâna este scălmănată şi prelucrată în două faze. Prima dată se introduce lâna pe o bandă printr-un scălmănător numit popular “leagăn” cu peste 1000 de dinţi de oţel care rup lâna şi o scalmănă. În cea de-a doua fază se introduce lâna pe a doua bandă unde este selectată prin mai mai multe turbine la turaţii foarte mari şi se descarcă pe o dobă, urmând să fie preluată manual.

Rezervaţia naturală Izvorul Albastru al Izei
Este situată pe raza comunei Săcel sub varful Muncelul Raios. Peştera s-a format la zona de contact dintre sisturile cristaline ale Munţilor Rodnei şi zona calcaroasă, având o lungime de 2500 m. Apa iese la suprafaţă printr-un izbuc cu un debit şi o frumuseţe aparte.

Confecţionări măşti populare,meşterul Vasile Şuşca, peste "Puntea Miresei" mai sus de centru.

Sculptură în lemn,meşterul popular Grigore Ţulean, pe Valea Carelor.