Meşteşuguri şi meşteşugari

                                                             VASILE  ŞUŞCĂ 
                                                            - Artist Popular -
Din 1991 Vasile Şuşcă face, cu multã imaginaţie, măsti realizate din piele de capră şi de oaie. Este un meşteşug realizat cu multa dăruire. Măştile sale sunt hilare, triste sau groteşti, după cum decide meşterul. Departe de a fi nişte simple accesorii măştile populare realizate de Vasile Şuşcă reprezintã o lume fantastică străveche dominată de spirite şi tradiţii maramureşene.
Măştile populare se pierd în preistorie, unde personaje mistice conduceau întreaga societate.

Expoziţii în ţară
♦ Sighetul Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa , Baia Mare
♦ Bucureşti 2000, 2001 , 2002 , 2003 , 2004 , 2005
♦ Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Sighişoara, Sibiu

Expoziţii în străinătate
♦ 2005 - Ungaria – Festivalul de turism Budapesta 
♦ 2004 - Finlanda – Festivalul de turism din Helsinki
♦ 2004 - Germania – Festivalul Ulm al ţărilor Dunãrene 
♦ 2004 - USA – Festivalul din Philadelphia 
♦ 2003 - Slovacia - Ceemarkos
♦ 2002 – Austria - Viena Târgul Internaţional de Turism
♦ 2002 – Germania - Berlin Târgul Internaţional de Turism
♦ 2001 – Germania - Berlin Târgul Internaţional de Turism
♦ 2000 – Italia - Carnavalul din Veneţia

                                                        BURNAR TĂNASE 
                                             - Ceramist (ceramică dacică)
Face parte dintr-o familie în care olăritul a fost transmis din generaţie în generaţie, vestitul meşter Tănase Cocian, la vârsta de 83 de ani, încă mai practică această meserie la fel ca şi nepotul său în vârsta 10 ani, care munceşte cot la cot, împreună cu meşterii. Tănase Burnar este familiarizat cu roata olarului de la vârsta de 10 ani, când realiza primele obiecte. 
El execută cu multă pricepere oale de sarmale, farfurii, căni şi ulcioare din ceramică, arse o singură dată în cuptor cu lemne construite de meşter, motiv pentru care se pastrează culoarea lutului. Lutul utilizat este caolin, săpat din puţuri adânci din dealul Drobodeava din Săcel, fiind foarte fin şi dens. 
Produsele ceramice de Sãcel, păstează tehnologia de fabricaţie dacică şi sunt realizate şi ornamentate doar cu elemente minerale. Ornamentele sunt simple şi copiază elemente naturale (curgerea apei, soarele, linia vieţii, desene umane, motive folclorice), motivele regăsindu-se şi în ceramica dacică. Continuitatea acestui meşteşug va fii transmisă generaţiilor viitoare.

                                                         GRAD  GHEORGHE 
                                                             - Apicultor -
Practică apicultura de mic copil, moştenind o tradiţie de peste 100 de ani. Bunicul său practica o apicultură empirică. În vremea lui familiile de albine erau ţinute în coşuri de nuiele sau papură numite cosniţi. Grad Gheorghe are 100 de stupi în 2 vetre de stupină.
El are toate uneltele necesare practicării unei apiculturi moderne: unelte pentru prelucrat ceara, stors mierea, colectarea propolisului, a polenului şi a lăptişorului de matcă, creşterii intensive a mătcilor.
În această zonă muntoasă, produsele sunt ecologice deoarece nu se practică chimizarea în agricultură. Mierea de deal şi de munte este foarte gustoasă. Predomină teiul, zmeura, fânatul. Grad Gheorghe are şi miere de salcâm pentru că practică şi stupăritul pastoral.
Se poate vizita stupina care are un colţ muzeistic privind evoluţia în timp a stupăritului (adăposturi, unelte vechi). Grad Gheorghe împărtăşeşte din experienţa sa stuparilor mai tineri sau celor interesaţi de viaţa albinelor. Deţine spre vânzare miere de tei, polifloră, salcâm, ceară, propolis, faguri de miere, polen.